Preverbale logopedie bij eet- en drinkproblemen
Als ouder kun je behoorlijk zorgen maken als het eten en/of drinken van je baby niet goed verloopt. Begrijpelijk, want voeding is in de eerste jaren van een kind erg belangrijk voor de ontwikkeling. Binnen onze praktijk heeft Janneke zich geschoold in eet- en drinkproblemen bij kinderen. Dit heet preverbale logopedie. Bij eet- en drinkproblemen komt Janneke binnen de thuissituatie een observatie doen tijdens een voedingsmoment. Ze kan je dan meteen goede tips geven. Sommige problemen zijn in korte tijd te verhelpen. Er zijn ook problemen die langere tijd nodig hebben en waarbij bijvoorbeeld overleg met een kinderarts, diëtist of osteopaat wenselijk is.
Bij welke problemen kun je denken aan preverbale logopedie:
- Verslikken bij borst- of flesvoeding
- Onvoldoende flesvoeding drinken
- Fles weigeren
- Moeite met het eten van een lepel
- Kokhalzen bij vast voedsel (koek, brood, stukjes fruit en groente)
- Onvoldoende kauwen op vaste voeding
- Begeleiding bij prematuriteit
- Afbouwen van sondevoeding
Om haar kennis op peil te houden neemt Janneke deel aan de Werkgroep 0-2 jarigen en bezoekt zij de jaarlijkse bijeenkomst van de NVPL (Nederlandse Vereniging Preverbale Logopedie). Daarnaast volgt zij regelmatig cursussen en workshops. Om de behandelingen zo effectief mogelijk te laten verlopen, heeft ze korte lijnen met andere betrokken zorgverleners. Bijvoorbeeld het consultatiebureau in de gemeente en ook met meerdere ziekenhuizen in de regio.
Logopedie op maat
Onze logopedische aanpak sluit aan bij het karakter en de mogelijkheden van je kind. Iedere logopedist in onze praktijk heeft daarnaast haar eigen specialisaties en specifieke kennis en ervaring. Denk bijvoorbeeld aan preverbale logopedie, logopedie bij stotteren, schisis en hardnekkige uitspraakproblemen. Hierdoor bieden we ieder kind die logopedische hulp die hij nodig heeft.