Afwijkende mondgewoonten en OMFT
Het hele team van Kinderlogopedie Maas en Waal heeft zich geschoold in het behandelen van afwijkende mondgewoonten met de therapievorm OMFT (oro=mond, myo=spieren).
Wat zijn afwijkende mondgewoonten eigenlijk? Het zijn gedragingen in en rondom de mond die een verstoord spierevenwicht in het mondgebied veroorzaken:
- Zuiggewoonten, zoals duim- of vingerzuigen en speenzuigen
- Mondademen. De functie van neusademen bestaat uit het bevochtigen, verwarmen en reinigen van de ingeademde lucht. Dit gebeurt niet bij mondademen, waardoor je bijvoorbeeld sneller verkouden wordt.
- Bijtgewoonten, zoals vinger-, nagel- of lipbijten, tandenknarsen. Deze gewoonten hebben schadelijke invloed op het kaakgewricht.
- Afwijkend slikgedrag zoals slikken met de tong tussen of tegen de voortanden.
Door deze gewoonten kan het evenwicht tussen de verschillende mondspieren verstoord raken. Dat heeft vervolgens invloed op de vorm van de kaken én de stand van tanden en kiezen. Er kan bijvoorbeeld een overbeet en/of open beet ontstaan. Het verstoorde evenwicht is van buitenaf te zien aan open mondgedrag, een lage tongligging, een verkeerde slik en soms ook slissen.
Het vroegtijdig herkennen en afleren van afwijkend mondgedrag kan afwijkingen in het gebit voorkomen. Het is belangrijk afwijkende mondgewoonten eerst af te leren voordat er met orthodontie wordt gestart.
Wat doet de logopedist?
De OMFT behandeling is een oefentherapie waarbij in stapjes het evenwicht in het mondgebied hersteld wordt.
Eerst versterken we de lipkracht en zorgen we voor voldoende mondsluiting. Daarna versterken we met oefeningen de tongkracht en de juiste rustpositie van de tong. Uiteindelijk leert je kind de juiste slik aan. De transfer van deze nieuwe manier van slikken vraagt regelmatig en met aandacht oefenen in de thuissituatie.
Het juiste moment om te starten met OMFT hangt van verschillende factoren af, zoals:
- De leeftijd: om het gehele OMFT traject uit te voeren is de leeftijd vanaf 6/7 jaar ideaal. Bij jongere kinderen kunnen wel al wel delen van de OMFT behandeling uitvoeren. Bijvoorbeeld het afleren van duim- en speenzuigen en het stimuleren van lipsluiting.
- Motivatie: OMFT vereist een motivatie van het kind en de ouders omdat je een ingeslepen gewoonte wilt veranderen waar veelvuldig oefenen voor nodig is. We zoeken samen met jullie naar een manier waarop het ook binnen jullie thuissituatie lukt om te oefenen en resultaat te behalen.
- Ernst van de tandheelkundige afwijking: de vorm van het gebit en kaak kan zo afwijkend zijn dat de oefeningen niet allemaal zullen lukken. Indien nodig kan er overleg met tandarts of orthodontist plaatsvinden om het behandelplan zo passend mogelijk te maken.
Hieronder zie je een gebit van vóór de behandeling, na 5 maanden therapie en tijdens een controle 15 maanden na de start van de therapie.
Logopedie op maat
Onze logopedische aanpak sluit aan bij het karakter en de mogelijkheden van je kind. Iedere logopedist in onze praktijk heeft daarnaast haar eigen specialisaties en specifieke kennis en ervaring. Denk bijvoorbeeld aan preverbale logopedie, logopedie bij stotteren, schisis en hardnekkige uitspraakproblemen. Hierdoor bieden we ieder kind die logopedische hulp die hij nodig heeft.