Praktijk Kinderlogopedie Maas en Waal
Afspraak maken
Wanneer je je kind bij ons aanmeldt via de mail of telefonisch dan maken we samen een afspraak. We plannen kinderen onder de 6 jaar zoveel mogelijk onder schooltijd in. Jonge kinderen zijn dan meestal fitter.
Verwijzing en DTL
We werken bij voorkeur met een verwijzing van de huisarts. Deze kun je bij de assistente van de huisarts aanvragen. Geef daarbij aan met welke hulpvraag je naar de logopedist wilt. Bij enkele zorgverzekeraars is het mogelijk om met een eenvoudige logopedisch hulpvraag via DTL (directe toegankelijkheid logopedie) direct naar een logopedist te gaan.
Praktijkafspraken en wetgeving
Om de samenwerking met u als ouder te optimaliseren hebben we een aantal afspraken vastgelegd in Praktijkregels en wetgeving. Ook informeren we u in dit document over de wet- en regelgeving waaraan wij ons als zorgverleners dienen te houden.
Eerste afspraak
Tijdens een eerste afspraak verhelderen we samen met jou (en je kind) de hulpvraag. Ook stellen we vragen over de ontwikkeling van je kind en maken we kennis met elkaar. We nemen de tijd om jullie te leren kennen. We willen een zo compleet mogelijk beeld van je kind krijgen. Zo kunnen we je kind gericht helpen.
Vaak geven we je alvast een advies mee voor de komende week. Of we vragen je om je kind thuis te observeren. Bijvoorbeeld: heeft je kind vaak een open mond of neemt je kind zelf initiatief tot een gesprekje?.
Onderzoek en observatie
Voordat we een behandelplan opstellen doen we logopedisch onderzoek en observatie. Afhankelijk van hoe breed de hulpvraag is, nemen we hier één of meerdere afspraken de tijd voor. Willen we de volledige spraak/ taalontwikkeling van uw kind in kaart brengen of is er alleen een beperkt uitspraakprobleem, dat maakt natuurlijk verschil. Ook observeren we uw kind tijdens spel of een spelletje.
Behandelingen, behandelplan en evaluaties
Als er een indicatie is om met logopedie aan de slag te gaan, dan stellen we een behandelplan op. Wij sluiten hierbij aan op de communicatiebehoeften en interesses van uw kind en helpen u het kind te ondersteunen in zijn ontwikkeling. Als ouder kunt u namelijk als geen ander het verschil maken: u zorgt namelijk voor de verbinding naar de spreekmomenten thuis. Wij denken graag mee hoe u dit thuis kan doen: welke momenten zijn geschikt en hoe houd je je kind betrokken tijdens een gesprekje of spel.
Een behandeling duurt maximaal 25 minuten per afspraak of 50 minuten bij een afspraak preverbale logopedie of stotteren. Na een behandelperiode evalueren we met u de voortgang binnen de logopedie, stellen we het behandelplan bij of besluiten we de behandeling af te ronden wanneer de doelen (voorlopig) voldoende zijn behaald.
Continuïteit van behandeling
Voor de ontwikkeling van uw kind is het van belang dat niet alleen de kwaliteit, maar ook de continuïteit van de logopedische behandeling wordt gewaarborgd.
Dit betekent dat wij van u als ouder(s)/verzorger(s) verwachten dat uw kind ook op de gemaakte afspraken verschijnt en zo min mogelijk absent is.
Anderzijds zullen wij er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de behandeling van uw kind ook doorgang kan vinden bij eventuele afwezigheid van de behandelend logopedist. Dit kan betekenen dat de behandeling van uw kind, bij afwezigheid van de behandelend logopedist, zal worden overgenomen door een collega binnen de praktijk. Voor de kinderen die logopedie krijgen op De Dijk, blijft de continuïteit van de behandeling ook tijdens schoolvakanties gewaarborgd, omdat zij dan voor behandeling naar een van onze andere praktijklocaties kunnen komen.
Logopedie op maat
Onze logopedische aanpak sluit aan bij het karakter en de mogelijkheden van je kind. Iedere logopedist in onze praktijk heeft daarnaast haar eigen specialisaties en specifieke kennis en ervaring. Denk bijvoorbeeld aan preverbale logopedie, logopedie bij stotteren, schisis en hardnekkige uitspraakproblemen. Hierdoor bieden we ieder kind die logopedische hulp die hij nodig heeft.